Čakre

Korenska čakra

Prvo čakro najlažje spodbudimo s telesno dejavnostjo. Poskrbimo, da telesu vedno omogočimo dovolj gibanja, denimo s hojo, planinarjenjem, za nas primernim športom. Pomembno je, da se med hojo osredotočimo na noge in stopala in občutimo, kako z nogami tlačimo zemljo. Hoja je hkrati najboljši balzam za noge. Spodbudimo jo tudi z delom z zemljo, vrtnarjenjem. Privoščimo si masažo stopal, po možnosti vsak dan. Oblečimo se v oblačila rdečih barv.

Delovanje čakre spodbujajo eterična olja nagelj, rožmarin in cipresa. Tri do štiri kapljice kanimo na dišečo oljno lučko, jo primešamo losjonu ali mleku za telo ali jo dodajmo kopeli. Aktiviramo jo lahko s cvetnimi medaljoni; izbiramo med srobotom, pravim kostanjem, sončecem. Čakro spodbudijo kamni, kot so rubin, hematit, rdeča korala, rdeči jaspis, granat, rdeče tigrovo oko, sarder, spinel.

Delovanje čakre spodbudi petminutno izgovarjanje samoglasnika »u«.

Spolna čakra

Drugo čakro najlažje spodbudimo, če se povežemo z elementom vode, denimo s pogostim plavanjem ali z vročimi kopelmi. Spodbuja jo ples, najbolje v paru; da ne omenjamo trebušnega plesa. Pomagajo oblačila oranžne barve, stanovanje okrasimo z oranžnimi zavesami. Dnevno popijmo najmanj dva litra vode ali zeliščnih čajev.

Pri terapiji z eteričnimi olji pridejo v poštev sandalovina, mira, grenka pomaranča in poper. Od cvetnih medaljonov so najboljši hrast, oljka, bor. Od kamnov utegnejo pomagati tigrovo oko, zlati topaz, oranžni turmalin, rumeni žad, ognjeni opal, korale. Intuitivno izberemo enega in ga pogosto držimo v rokah ali si ga polagamo na trebuh pod popkom. Obesimo ga na verižico ali izberemo prstan s tem kamnom.

Delovanje čakre spodbudi vsakodnevno petminutno izgovarjanje vokala »o«, ki naj bo ob izgovorjavi nekoliko zaprt »o«.

Solarni pleksus

Tretjo čakro spodbudimo s sončenjem, da se napolnimo s sončno toploto. Pomagajo rumena barva in rumena oblačila. Sedimo pred kamin ali ogenj na prostem ali v stanovanju prižgimo svečo. Obiščimo savno, posvetimo se športu. Privoščimo si dovolj toplote, še posebej se toplo oblečimo pozimi. Tretjo čakro krepi s čustvi nabita glasba, kot je Chopinova, Schubertova in Brahmsova. Pomaga izražanje čustev, kar se lahko naučite na igralskem tečaju ali seminarju govorice telesa.

Za terapijo z eteričnimi olji uporabimo kamilico, sivko, janež ali limono. Pri cvetnih medaljonih izbiramo med belim gabrom, nedotiko, mešičem. Pomagajo rumeni kamni, denimo tigrovo oko, citrin, rumeni jaspis, rumeni kalcit, jantar, rumeni serpentin.
Delovanje čakre aktivira izgovarjanje samoglasnika »o«. Vajo ponovimo petkrat.

Srčna čakra

Četrto čakro aktiviramo tako, da se odpremo lepoti narave, sprehodimo se po zelenih pokrajinah, travnikih, gozdovih. Odenimo se v zelena oblačila, obkrožimo se z zelenimi predmeti. Prija masaža telesa. Negujmo zelene rastline, namenimo srčno pozornost hišnim ljubljenčkom.

Pri terapiji z eteričnimi olji izbiramo med vrtnico, jasminom, vaniljo ali pehtranom. Cvetni medaljoni, ki utegnejo pomagati, so rdeči kostanj, potrošnik, vrba. Za terapijo s kamni pa intuitivno uporabimo enega od naslednjih »zelencev«: smaragd, krizopras, zeleni turmalin, roževec, malahit, zeleni spinel, žad, prasem.

Delovanje čakre aktivira petminutno izgovarjanje samoglasnika »a«.

Grlena čakra

Kolo pete čakre bomo pognali, če se pogosto zazremo v modro nebo, z dopustovanjem ob morju ali jezeru. Odenimo se v modro barvo, obdajmo se z modrimi stvarmi, okrasimo se z modrim nakitom, stene pobarvajmo modro. Čakri bomo dali vetra v jadra z vpisom v jezikovni tečaj tujega jezika ali na tečaj retorike, na učenje petja ali z glasovnimi vajami. Vsakodnevno jo lahko sproščamo in uravnavamo s pisanjem dnevnika. 
Pri terapiji z eteričnimi olji izbiramo med evkaliptusom, poprovo meto, kafro in ingverjem. Pomagajo naslednji cvetni medaljoni: pegasti krinkar, repik, gladišnik ali svinčnica. Med dragimi kamni si privoščimo enega od »modrecev«: akvamarin, topaz, kalcedon, modri turmalin, turkiz, lapis lazuli, azurit.

Delovanje čakre aktivira petminutno izgovarjanje samoglasnika »e«. 

Tretje oko

Šesto čakro bomo spodbudili z rednimi nočnimi sprehodi. Zazrimo se v zvezdnato nebo in začutimo mir, tišino in moč noči. Njeno delovanje spodbuja branje domišljijskih romanov in pravljic. Odenimo se v modro indigo ali temno modro barvo. Pomaga pisanje dnevnika nočnih sanj. 
Pri terapiji z eteričnimi olji izbiramo med vijolico, limonsko travo in kajeputom. Etrično olje lahko vtremo v sredino čela, da bo esenca delovala neposredno na to čakro. Cvetni medaljni, ki lahko pomagajo, so lesnika, oreh ali vinska trta. Med dragimi kamni pridejo v poštev modri safir, opal, modri turmalin, sodalit, lapis lazuli.

Delovanje čakre uravnava petminutno izgovarjanje samoglasnika »i«. 

Temenska čakra

Ubrano delovanje sedme čakre vzdržujemo z rednim planinarjenjem, pri čemer si vzamemo čas za razgled z vrha v dolino. Pomaga tudi, da se umaknemo v tišino in izvjamo meditacijo, jogo in podobno. Namenimo pozornost duhovnemu razvoju. Odenimo se v bela oblačila, v stanovanju naj prevladujejo bele barve.

Med eteričnimi olji izbiramo med kadilom, garanijo ali rožnim/dišečim lesom. Najprimernejši cvetni medaljoni so šipek, pravi kostanj ali srobot. Med kamni pridejo v poštev diamant, ametist, kamena strela, mavrični obsidian, prozorni turmalin, azurit in zlato. Mrmranje glasu »m« spodbuja delovanje čakre, mrmramo pet minut.

Napajanje čaker s Polarixom

Še veliko več praktičnih napotkov in vaj, kako spodbuditi čakre, najdemo v priročniku Atlas čaker – pot k zdravju in duhovni rasti, avtorja Kalashatre Govinda, ter v knjigi Čakre – mavrica življenja, avtorja Matjaža Bogdana Zepana.

Lahko pa uporabimo tudi preprosti pripomoček – Polarix, ki tudi dodaja in uravnava energijo čakram za pravilno in usklajeno vrtenje »koles«. Najprej ga za deset minut položimo na prvo čakro, nato za deset minut na drugo in naslednjih deset minut naj počiva na tretji čakri. Nadaljujemo deset minut na četrti čakri in deset minut na peti čakri. Na šesto pa ga položimo, pozor, za največ dve do tri minuti, prav tako na sedmo čakro, stari ljudje naj ga imajo tu še manj časa.


Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?